Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2007 22:25 - Grivna
Автор: netiate Категория: Други   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0



1.

Бледото лице на младежа се откроява на фона на мръсната сивкава стена зад него. Поема си рязко въздух и издиша със свистене. Ноздрите му се разширяват. Разкършва рамене все едно загрява преди състезание.

До лицето на младежа се появява профила на друг младеж с черно кожено яке. Прошепва нещо в ухото му. Двамата се поглеждат и първия младеж тръгва рязко.

Излиза иззад ъгъла и с бърза крачка се запътва към малко пазарче на отсрещната страна на улицата. Късно вечерта е и освен купищата кашони и боклуци е останала само една сергия.

Опряна на предния капак на стар, изгнил автомобил, сергията е обсипана с евтини и лъщящи гердани, гривни и какво ли не. Отворил вратата на колата, на шофьорската седалка седи мазен ром със златна усмивка – продавачът.

Младежът минава покрай сергията, грабва една розава гривна и тръгва да бяга. Продавачът извиква след него и хуква да го гони. Тича дълго след него, обръщайки се назад. При едно обръщане вижда как другия младеж с коженото яке вече е нанизал на едната си ръка почти всички герданчета, с другата събира гривните и тръгва да бяга в противоположна посока.

На лицето на продавача се изписва ужас. Той се хвърля да тича обратно, задъхва се и спира. Погледнато отгоре, той се намира по средата на две тичащи в противоположни посоки момчета. Той рухва на тротоара и заплаква.

2.

В къщата на продавачът вечерята е сервирана. Цялото семейство е на масата – майката и четири момчета, от 4 до 16 години, подредени като лампени шишета – само едно място е свободно. Мрачно е и бедно, само слаба лампа хвърля жълто петно по средата на масата.

Продавачът влиза, поглежда масата, махва с ръка, прекосява стаята, влиза в друга стая и затваря вратата. Жена му тръгва след него.

Очите на най-голямото момче се разширяват, на лицето му е изписан гняв. Изправя се рязко, столът полита назад. Излиза навън.

3.

Синът на продавача върви покрай телената ограда на училище в краен квартал. Стига до автобусна спирка на края на света, покрита с несръчни или недовършени графити, със счупени дървени пейки. Там го чакат двамата младежи с кожените якета. Той е по-малък от тях, но те явно имат респект от него.

- Нямаме парите, обаче имаме нещо друго.

Единият вади от двобовете си гривните, който момчето така добре познава. Още по-голяма ярост се изписва на лицето му. Без предупреждение започва да налага младежа с гривните. Той пада на земята, синът на продавача продължава с ритници. Вади пистолет и го натъпква в устата му. Плаче с глас, но продължава да го налага със свободната си ръка.

В този момент върху главата му се стоварва тежка дъска.

4.

Синът на продавача се прибира. На масата този път има само две чинии. Баща му седи зад едната, но яденето е недокоснато, вместо това пред него има чаша и бутилка ракия.

Момчето придърпва стола си и сяда. Стоварва окървавената си глава на масата.

Баща му бавно надига бутилката, налива в чашата пред себе си и я побутва към момчето.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netiate
Категория: Други
Прочетен: 14149
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930